Hogyan vált cigányzene és Taraf de Haidouks rajongóvá, a filmkészítőknek szakmai pályafutása során eddig több mint 1 billió forint bevételt termelt (összehasonlításul a MOL bevétele 1,5 billió volt 2009-ben) és legközelebb decemberben, az Angelina Jolie-vel együtt forgatott  The Tourist (A Turista)  című filmmel jelentkező szuper-mega-giga sztár, Johnny Depp?

“Ezek a fiúk a játékukkal a legintenzívebb élvezetet tudják kifejezni. Ez egy olyan ajándék, ami érezteti veled, hogy élsz. Egyike a legkülönlegesebb embereknek, akikkel eddig találkoztam. ” Johnny Depp  Taraf de Haidouks-ról és egy részlet  a francia Tony Gatlif fesztiváldíjas filmjéből a Lachto Drom-ból, amiben két jelenete is van az együttesnek.(tarafDeHaidouks)

Természetesen a saját filmjein keresztül. Akár a színészek többsége, akik  a filmforgatások intenzív 6-8 hetes periódusában másállapotba kerülnek, amelynek eredményét nemcsak kilenc hónapon keresztül, hanem életre szóló hobbiként, mániaként, szerelemként, férjként, barátként cipelik tovább mindennapjaikba, Johnny Depp és a cigányzene szerelme is a filmjein keresztül bontakozott ki.

Ismerkedés periódusa – Arizónai álmodozók -1993

Az 1993-ban Emil Kusturica rendezte, Johnny Depp és Faye Dunaway főszerepelte Arizónai álmodozók sikert nem hozott az akkor 30 éves  Johnny Deppnek, de A Cigányok ideje legendás, nem roma, de multikultúrális érzékenységgel megáldott rendező-zeneszerző párosának, a bosnyák Emil Kusturicának és a szerb Goran Bregovicnak az azóta is tartó barátságát valamint  a balkáni és a cigányzene iránti fogékonyságát igen. A szerepvállalásaiban a különcebb, deviánsabb figurák felé vonzódó színész és a kultikussá vált Macska-jaj rendező barátságának egyik legutolsó publikus gesztusaként közösen avatták fel Johnny Depp szobrát a Kusturica által, a Cigányok ideje című filmhez készült faváros díszletei közé organizált filmfesztiválon ez év januárjában.

A szerelem virágba borulása- Síró ember- 2000

A Magyarországon is viszonylag ismeretlen Síró ember  (The man who cried) című film erénye, amelyben a kritikák szerint a szépségére hagyatkozó Johnny Depp a pogromok elmenekült, édesapját kereső zsidó lány cigány szerelmét, Cesart játsza, a Taraf de Haidouks szerepeltetése. A párizsi filmforgatás alatt a színészt annyira lenyűgözte a Bukarest melletti Clejani falucska cigány hegedűseinek három generációjából, egy népzenéért rajongó belga ügynök által 1991-ben kialakított zenekar vérbeli játéka, a zenekar tagjainak család iránti lojalitása, a zenekar zenei érzékenysége a film és a filmforgatás körül zajló mozzanatok iránt, hogy nemcsak meghívta őket a los angelesi házába és a Sunset Boulvardon  akkor még résztulajdonában lévő mulatójába, a Viper Room-ba vendégelőadóként, de  ő adta át a World Music díjat  az együttesnek 2002. január 28-án. A film, amit talán látnunk lenne érdemes, a Síró ember bemutatója.

Az emlékezetes díjátadó 2002. január 28-ánA szerelem világgá kürtölés -When the road bends- 2006

A kilenvenes évek könyvélménye alapján egy évtizedig a romákról szóló filmek készítésére ösztönzött Jasmine Dellal által, az öt különböző cigányzenekarból verbuválódott hathetes Gypsy Caravan koncerttunéjáról készített megindító When the road bends című koncert és riport filmben Johnny Depp nagy szeretettel adta a világ tudtára, hogy  milyen nagyra tartja a cigányzenészeket, az élethez, a zenéhez való hozzáállásukat. A film rövid reklámja és Johnny Depp interjúja a filmben (angolul).


Az egyik csodálatos interjú

Az egyik legjobb interjú, amelyben a relaxált Johnny Depp örömmel mesél a cigányzenével és a Taraf de Haidouks zenekarral való találkozásáról.  ( jenniferpaqistar tette elérhetővé a videót)

Szerelmes dícséretek -Johnny Depp interjúi

Johnny Depp a Taraf de Haidouks nagyköveteként azóta is szívesen nyilatkozik cigányzene iránti szeretetéről, a filmkészítés alatt a zenekarról szerzett élményeiről.

A büszke szerelmes- Taraf de Haidouks

A Paul Tanicui által készített IAGALO című dokumentumfilmben Caliu, a zenekar első hegedűse meséli el élményeiket, amikor Johnny Depp los angelesi házában voltak vendégségben. Eredeti nyelven, angol felíratozással látható filmben beszél a vendéglátás melegségéről, a házról (medence, vízesés) és a meghívott vendégekről (Tom Cruies, Nicole Kidmann) is.

Blaha Lujza szavai a cigányzenészekhez

„Ti, akik annyi mosolyt varázsoltatok az ajkakra, annyi könnyet fakasztottatok a szemekben;

Ti, akik zokogó hegedűiteket annyi századokon át hűségesen megosztottátok a nemzet minden bújával és minden gyönyörűségével, dicsőségével,

Ti méltán megérdemlitek, hogy írásban és képben megörökítsenek benneteket, és kedveseinek legszebb emlékei között őrizzen meg a magyar.”

Kultikusságok

 • Cigányzene Kölnben: Cigányzene Kölnben, Németországban
 • Húzd rá cigány ! kotta: Húzd rá cigány ! kotta 60 magyar nóta hegedűre és zongorára, Editio Musica Budapest ár 400 Ft  
 • Fogó pozíciók – Roby Lakatos és a hegedű: Forrás: Magyar Nemzet, szerző Varga Attila Nem a hagyományos cigányprímási pályát választotta Roby Lakatos. A Yehudi Menuhin által felfedezett hegedűvirtuóz önálló stílust teremtve járja a világ legnagyobb koncerttermeit. A cigányzene királyának választották, szabadidejében nagy kedvvel dobol. – Kétéves korában fogott először hegedűt, s hatévesen már Dankó Pista hangszerén játszo...
 • Cigány festészet, Magyarország 1969-2009 című kiállítás: kiállítás a cigány festészetről
 • Felavatták a Muzsikus cigányok parkját a Józsefvárosban: A Rajkó Zenekar és a Józsefvárosi Cigányzenekar játszik a Muzsikus cigányok parkjának avatásán, a Józsefvárosban 2013. október 26-án. A Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-i ülésén döntött a VIII. kerületi Baross utca és a Szigony utca találkozásánál lévő, addig névtelen közterület elnevezéséről, valamint az emlékhely kialakításáról. MTI Fotó: Illyés Tibor...
 • A cigánytánc Tiszán innen és a Boszporuszon túl: Miért más a cigánytánc Indiában, Spanyolországban, Egyiptomban és Magyarországon? Bár a romák története írásos dokumentumok hiányában elsősorban dalaikban, táncaikban, történeteikben érhető tetten, de a válasz kikövetkeztethető az utóbbi évtizedek cigány kultúrát megcélzó néprajzi kutatásaiból.
 • A két ujjal játszó, műfajteremtő roma dzsessz-gitáros, Django Reinhardt: Jean-Baptiste Reinhardt, cigány nevén Django, rövid életének 43 éve elég volt, hogy neve fogalommá, stílusa műfajteremtővé, kétujjas játéka inspirációvá, zenéje követendő példává váljon.
 • Kusturica punk operája, A cigányok ideje, mulatságos, irónikus és nagyon szerethető : A Duna Tv nagyon ízlésesen emlékezett meg a Roma Holokauszt áldozatairól. Kitünő választás volt az Emir Kusturica rendezte filmnek, A cigányok idejének, a párizsi Bastille téren levő Operaházban 2007-ben bemutatott, punkoperásított változata.  Sajnálhatja, aki elszalasztotta, mert különleges élmény volt. Az egész előadásnak még tévén keresztül is fantasztikus hangulatot árasztott. A humor, az irón...
 • Gelem, gelem, a Romahimnusz: Gelem, Gelem a Romahimnusz nagyon sok néven ismert. "Gyelem, Gyelem", "Dzelem, Dzelem","Dželem, Dželem","Djelem, Djelem", "Ђелем, Ђелем", "Ѓелем, Ѓелем","Џелем, Џелем", "Джелем, джелем" (cirill), "Opré Roma" and "Romale Shavale". 1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni r...
 • Miért vált kultikussá az Ederlezi?: Mert gyönyörű, mert szomorú, mert az újrakezdést szimbolizálja ...
 • FILMAJÁNLÓ - Mocsok és bölcsesség avagy Madonna szobrot állított a cigány punknak: Nem egészen szobrot, hanem filmet készített azaz a szokásos Madonnás módon minden apró részlethez köze volt. Írta, rendezte, producerkedte. Igaz nem most, hanem 2008-ban, de a tévé jóvoltából végre láthattuk. A Mocsok és bölcsesség főszereplője az az Eugene Hütz, aki a cigány punkot (egyes minősítések szerint lakodalmas rockot) játszó Gogol Bordellot jegyzi és az a vágya, hogy világhíres legyen va...

Roma származású művészek

A cigányzene jövője

1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni roma népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években. Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a roma himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus "indulójának", dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.   A folklorizálódott dalnak számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik.