Továbbra is bajban van a Rajkó Zenekar

Tavaly elnyert, 2011-re vonatkozó támogatásából még egy fillért sem látott a Rajkó Zenekar és Tánckar. A 39,4 millió forint nem veszett el, hanem az együttes működtetésére kijelölt Design Terminál Kft. számláján várakozik, kifizetését – a muzsikusok szerint – vállalhatatlan feltételekhez kötik – hangzott el a Rajkó Zenekar pénteki sajtótájékoztatóján. A Design Terminál péntek esti közleményben tett ígéretet az elmaradt járandóságok kifizetésére és a zenekar pénzügyi helyzetének hosszú távú rendezésére.

Az együttes két vezető prímása, Vajda Henrik és Suki István felidézte, hogy a zenekar 2010 végén a kulturális tárcától átkerült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fennhatósága alá, ahol pályázatot írtak ki a Rajkó Zenekar támogatására. 2011 tavaszán a minisztérium sajtóközleményt adott ki arról, hogy a zenekar kiemelt, 39,4 millió forintos támogatásban részesül. Közben a tárca felvetette, hogy kerüljön a Rajkó az Országos Roma Önkormányzathoz, ám ez a „házasság” nem jött létre. Augusztusban hivatalosan is értesítették a zenekart arról, hogy elnyerte a támogatást, a szerződést azonban nem kötötte meg velük a minisztérium.
2011. november 30-ra a kilátástalan helyzet miatt sajtótájékoztatót hirdettek, amiről értesítették a KIM-et. Aznap reggel a minisztérium szóban tájékoztatta a Rajkó Művészegyüttes vezetőjét, hogy az együttes további működtetését és a 39,4 millió forint elnyert támogatást átadják a Design Terminál Nonprofit Kft.-nek, amely mindenkit ki fog fizetni, aki hajlandó egy csatlakozási szándéknyilatkozatot aláírni. A nyilatkozatot aláírták, de az elmaradt bérek kifizetése máig nem történt meg – hangsúlyozta a két prímás.
Hozzátették, hogy december 6-án a minisztérium helyettes államtitkára, Latorczai Csaba és a Design Terminál Kft. vezetője azt ígérte, hogy az elmaradt béreket még karácsony előtt folyósítják, ehelyett azonban újabb feltételt, próbajátékot szabtak.
A pénteki sajtótájékoztatón Vajda Henrik és Suki István hangsúlyozta, hogy nincs szükség próbajátékra, hiszen a 60 éve alapított együttesben fokozatosan történt nemzedékváltás mellett a muzsikusok együtt nőttek bele az együttesbe, ismerik egymást, világszerte aratott sikereik igazolják a képességeiket és a rangjukat.
Úgy érzik, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, és attól tartanak, hogy a Rajkó Zenekar nevet el akarják tőlük venni, az együttes még meglévő vagyonával együtt.
A zenészek hangsúlyozták: együtt kívánnak dolgozni, egyetlen tag sem akar megválni a zenekartól, a Rajkó nevet, amely a védjegyükként szolgál, és közülük 12 magánszemély birtokában van, nem adják át másnak.
Vajda Henrik és Suki István az MTI-nek elmondták azt is, hogy a sajtóesemény kezdete előtt, péntek reggel közölte Gál András Levente kormánybiztos Gerendási Istvánnal, az együttes igazgatójával, hogy hétfőn találkozni kíván a Rajkó Zenekar és Tánckar tagjaival.
A Design Terminál Nonprofit Kft. az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy „hosszú távon kívánja rendezni a Rajkó Zenekar pénzügyi helyzetét” és „új források bevonásával szeretné biztos alapokra helyezni a zenekar működését”. Mint kiemelték: a Design Terminálnak „sem a zenekar indokolatlan megbontása, sem nevének elidegenítése nem a célja”. Ígéretet tettek arra, hogy a zenekar tagjai február folyamán megkapják az elmaradt járandóságaikat, és azt is leszögezték, hogy a jelenlegi tagok szakmai meghallgatása a zenekar megújításának természetes része.

Scroll to top