Fesztivál a magyar nép- és világzene külföldi népszerűsítésére

A világ minden tájáról érkező fesztiváligazgatók, koncertszervezők és újságírók előtt rendeznek magyar nép- és világzenei fesztivált május 24-től 27-ig négy fővárosi helyszínen; Az Értől az Óceánig című rendezvényen több mint húsz előadó lép fel.

A fesztivál a Hagyományok Háza, a Művészetek Palotája (Müpa), a Fonó Budai Zeneház és az A38 hajó összefogásával valósul meg. A sűrű programot kínáló négynapos rendezvény célja a hazai nép- és világzene külföldi ismertségének, illetve kapcsolatrendszerének bővítése, valamint Magyarország aktív zenei életének bemutatása – mondta Lőkös Csaba, a CLmusic ügyvezető igazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
A koncertsorozat Lőkös és Marton László Távolodó újságíró közös ötletéből valósul meg, ők ketten szervezik évek óta a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadának programját.
Mint elhangzott, igyekeztek olyan zenekarokat kiválasztani, amelyek a magyar közönség számára is izgalmasak, hiszen a rendezvény a külföld felé irányuló promóció mellett a műfaj hazai rajongóinak kiszolgálását is célozza. A meghívott szakemberek között szerepel mások mellett a WOMEX (World Music Expo) világzenei vásár első művészeti igazgatója, a Rudolstadt Festival művészeti vezetője, a legnagyobb norvég nép- és világzenei fesztivál, a Fordefestivalen igazgatója, a Globalfest és a Live Sounds szervezője, az Earthbeat és a RASA szervezői, de Kínából és Dubaiból is érkeznek vendégek.
A programsorozat május 24-én indul az A38 hajón, amely – mint Kozlov Sándor programszervező elmondta – a jövőben minél nagyobb teret szeretne engedni a műfajnak. Az este Tóth Evelin és David Yengibarjan duójának bemutatkozásával indul, majd színpadra lép a Napra és a Fókatelep zenekar, végül Dj Suefo etnodiszkója zárja a programot. Másnap Dresch Mihály kvartettje nyitja a sort a Fonó Budai Zeneházban, ahol utánuk a Fanfara Complexa, a Berka és a Téka Együttes zenél.
Május 26-án a kezdeményezéshez csatlakozó szentendrei Aranysárkány Vendéglőben a Söndörgő együttes zenél a külföldi szakemberek előtt, a nap folyamán nyilvános konferenciának ad otthont a Művészetek Palotája előadóterme. Ezen, a nagyközönség számára is nyitott angol nyelvű beszélgetésen a külföldi vendégek a szakma hazai képviselőinek társaságában megvitatják, miként lehetne nagyobb teret adni a magyar zenének a globális színtéren.
A tapasztalatcserét követően a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza kapja a főszerepet. Mint azt Csonka András, az intézmény vezérigazgató-helyettese elmondta, a műfaj magyar képviselői világszínvonalon mozognak, ezért különösen fontos, hogy bekerüljenek a globális vérkeringésbe. Szintén a Müpában május 26-án este a nemrég alakult FolkSide együttes, a Makám, a Tárkány Művek és a Csík Zenekar ad koncertet. A napot a szintén együttműködő budapesti Akváriumban egy roma est zárja a Parno Graszt és a Vojasa fellépésével.
A fesztivál utolsó napján, május 27-én a kezdeményest támogató szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Buda Folk Band játszik, az esti nagyszabású zárókoncerten a Hagyományos Házában a Tükrös Együttes, a Szeret Zenekar, a Csűrös Banda, a Fonó Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra.
A szervezők reményei szerint a koncertsorozattal sikerül hagyományt teremteni és a jövőben még több külföldi vendég előtt kapnak bemutatkozási lehetőséget Magyarország nép- és világzenei életének tehetséges képviselői.

Scroll to top