A 60 éves Rajkó Zenekar történetét bemutató kiállítás nyílt

Az idén 60 éves Rajkó Zenekar történetét bemutató fotókiállítás nyílt szerda délelőtt az együttes Rottenbiller utcai székházában.

Az érdeklődőt a két alapító, a legendás muzsikus Farkas Gyula és Szigeti Pál igazgató portréja fogadja. „A Rajkó Zenekar létrehozása az ő páratlan kultúrtörténeti tettük volt. Az ország minden részéből összegyűjtötték a tehetséges cigány gyermekeket, hogy tanítsák és neveljék őket” – hangsúlyozta megnyitójában Gerendási István jelenlegi igazgató.
Kiemelte, hogy a Rajkó sosem volt átjáró ház, hatvan esztendős története alatt ő csak a negyedik igazgató, de azok a gyerekek is, akik az együttesben váltak felnőtté, eltöltöttek itt 10-12 dolgos évet. Húsz évvel ezelőtt pedig létrehozták a saját iskolájukat, amely OKJ-s oklevelet ad a fiatal zenészeknek.
A hagyományok és az értékek számítottak mindig ebben az együttesben. Meggyőződésük, hogy szükség van olyan szigetekre ebben az országban, amelyeken őrzik a hagyományt és az értékrendet. „Amikor irigykedve néztek ránk, mert másokhoz képest sokat utaztunk a nagyvilágban, akkor is legfeljebb a szerény megélhetést nyújtotta a Rajkó” – hangoztatta. Emlékeztetett arra, hogy azokban az időkben a tánckar szinte elválaszthatatlan volt a zenekartól, a produkciók csaknem 70 százalékát együtt mutatták be, ezt is dokumentálják a fotók.
A nézőnek nem kell tudnia arról, milyen anyagi nehézségekkel küzdenek néhány éve. A díjmentesen látogatható kiállítást már 2010-ben eltervezték, de csak most, az év vége felé tudták megvalósítani, a Rajkó Oktatási és Kulturális Alapítvány vezetőjének, Suki Évának áldozatos munkájával – fűzte hozzá.
„Az anyagot akár duplájára is bővíthetnénk, annyian ajánlottak képeket, amióta megtudták, hogy mire készülök” – mondta az MTI-nek Suki Éva, akit Farkas Ottó és ifjú Suki András segített az összeállításban. A megnyitón többen ott voltak az első zenekar tagjai közül, például az első „gyermek prímás”, Jónás Mátyás.
Nyerges Erika pedagógus kitalálta és megsütötte a Rajkó-tortát, amely a Rigó Jancsi, a 19. századi híres prímás nevét viselő csokoládés sütemény óta az első ilyen „témájú” édesség. Szándéka szerint a barna tészta közé sütött cigánymeggy-, mandula- és tejszínkrém piros-fehér-zöld színe utal a Rajkó Zenekar magyar voltára, a tetején a piros cukor zsinórminta pedig a fellépő ruhájuk díszítését idézi.
Gerendás István elmondta azt is, hogy benyújtottak egy pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz, mert szeretnék könyvben is összefoglalni, bemutatni a hatvan év történetét.

Scroll to top