Deep Forest-koncert március elején a Syma csarnokban

Deep Forest-koncert lesz március 2-án a fővárosi Syma csarnokban. A világzenét, azon belül ethnic electronicának nevezett stílust játszó, Eric Mouquet által vezetett francia projekt, amely magyar népzenei éscigányzenei motívumokat is használ, a napokban megjelent új lemezét mutatja be.

A Deep Forestet Magyarországon a legtöbben az 1995-ben megjelent Marta’s Song című nagy siker kapcsán ismerik. Az angol beteg című világhírű moziban is hallható dalban Sebestyén Márta hallható, akinek énekét két Csík megyei dalból, az Istenem, istenemből és a Túl a vízen van egy malomból ollózta össze a Deep Forest – írták a szervezők hétfőn az MTI-nek közleményükben.
Az együttest 1992-ben alapította két francia zenész, Eric Mouquet és Michel Sanchez, akik tradicionális afrikai és óceániai törzsi zenékre készítettek dance és elektro remixet. A Sweet Lullaby című kislemez egymillió példányban kelt el és azonnal világhíressé tette a duót.
A World Mix című lemezre kelet-európai népzenei motívumokat használtak, a Boheme című albumon (1995) Sebestyén Márta és egy bolgár énekesnő, Katja Petrova hallható. A lemez négymillió példányban kelt el világszerte és Grammy-díjat kapott. A Deep Forest készített remixet Youssou N’Dournak, Jon Andersonnak, az Apollo 440-nak és Cesária Evorának. Dolgoztak együtt Peter Gabriellel is a While The Earth Sleeps című szerzeményen, amely A halál napja című mozi betétdala volt.
A Deep Forest Comparsa című albumán (1998) a spanyol népzenéé a főszerep, később az ír, a távol-keleti, az arab ritmusokat, dallamokat elegyítették az elektronikus zenével. Írtak további filmdalokat is, köztük a Divatdiktátor és a Dr. Moreau című mozihoz. Michel Sanchez 2005-ben kilépett a projektből, amelyet azóta Eric Mouquet irányít. A legújabb album a múlt héten jelent meg Dub Africa címmel, afrikai hangzásvilággal.
A Deep Forest 1996 augusztusában fellépett Budapesten a millenniumi ünnepségsorozat keretében, vendégként Sebestyén Márta énekelt.

Scroll to top