Parno Graszt Kobuci Kert

 Tökéletes nyár kezdő koncertet ad a Parno Graszt a május 27-én pénteken a Kobuci Kertben. A zenekar az elmúlt években számtalan sikeres koncertet adott, és elismerésre méltó turnékat tudhat maga mögött.

Nehéz olyan várost, fesztivált vagy koncerthelyszínt találni, ahol ne lépett volna már fel a csapat.

A Parno Graszt a hazai szereplések mellett Európa-szerte is számos sikert tudhat magáénak. Zenéltek már többek között Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Franciaországban, Csehországban, Angliában, Szerbiában, Hollandiában, Romániában, Észtországban, Németországban, Izlandon, Oroszországban, illetve a tengerentúlon: Dél-Korea, India, és az USA is otthont adott már a Parno Graszt koncertjeinek.

A hazai média számos csatornáján találkozhatunk velük: M1, Duna, MR2 stb. de a zenén túl szerepeltek már a Travel Channel műsorában is. Az elmúlt évtizedben együtt dolgoztak számos művésszel, mások mellett Balogh Kálmánnal, a Latcho Drommal, Shirley Dinamoval és több side projecten is munkálkodtak (pl. rajzfilmaláfestő-zene, utánpótlás-nevelés, táncház stb.), hiszen a vérükben van a zene, amely fűt és hajt mindig, minden körülmények között.

Jegyek elővételben kizárólag az online jegyrendszeren keresztül, 1300 Ft-os áron, továbbá normál jegyek a koncert napján a helyszínen, 1800 Ft-os áron kaphatóak.

Vásárlás: http://kobuci.hu/programok/parno_graszt_196

Időpont: 2016.05.27  kezdés: 20:00

Helyszín: KOBUCI Kert (1033 Óbuda, Fő tér 1.)

A zenekar a Dal 2016 (Eurovízió 2016) című műsorra is készített egy dalt amit már több mint fél millióan hallgattak meg a YouTube-on. Itt hallgathatjátok meg:

https://www.youtube.com/watch?v=RsG595pc6W0

 

Summary
Parno Graszt koncert Kobuci Kert
Article Name
Parno Graszt koncert Kobuci Kert
Description
Parno Graszt koncert Kobuci Kert
Author
cigany-zene.hu

Blaha Lujza szavai a cigányzenészekhez

„Ti, akik annyi mosolyt varázsoltatok az ajkakra, annyi könnyet fakasztottatok a szemekben;

Ti, akik zokogó hegedűiteket annyi századokon át hűségesen megosztottátok a nemzet minden bújával és minden gyönyörűségével, dicsőségével,

Ti méltán megérdemlitek, hogy írásban és képben megörökítsenek benneteket, és kedveseinek legszebb emlékei között őrizzen meg a magyar.”

Kultikusságok

 • Cigányzene Kölnben: Cigányzene Kölnben, Németországban
 • Húzd rá cigány ! kotta: Húzd rá cigány ! kotta 60 magyar nóta hegedűre és zongorára, Editio Musica Budapest ár 400 Ft  
 • Fogó pozíciók – Roby Lakatos és a hegedű: Forrás: Magyar Nemzet, szerző Varga Attila Nem a hagyományos cigányprímási pályát választotta Roby Lakatos. A Yehudi Menuhin által felfedezett hegedűvirtuóz önálló stílust teremtve járja a világ legnagyobb koncerttermeit. A cigányzene királyának választották, szabadidejében nagy kedvvel dobol. – Kétéves korában fogott először hegedűt, s hatévesen már Dankó Pista hangszerén játszo...
 • Cigány festészet, Magyarország 1969-2009 című kiállítás: kiállítás a cigány festészetről
 • Felavatták a Muzsikus cigányok parkját a Józsefvárosban: A Rajkó Zenekar és a Józsefvárosi Cigányzenekar játszik a Muzsikus cigányok parkjának avatásán, a Józsefvárosban 2013. október 26-án. A Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-i ülésén döntött a VIII. kerületi Baross utca és a Szigony utca találkozásánál lévő, addig névtelen közterület elnevezéséről, valamint az emlékhely kialakításáról. MTI Fotó: Illyés Tibor...
 • A cigánytánc Tiszán innen és a Boszporuszon túl: Miért más a cigánytánc Indiában, Spanyolországban, Egyiptomban és Magyarországon? Bár a romák története írásos dokumentumok hiányában elsősorban dalaikban, táncaikban, történeteikben érhető tetten, de a válasz kikövetkeztethető az utóbbi évtizedek cigány kultúrát megcélzó néprajzi kutatásaiból.
 • A két ujjal játszó, műfajteremtő roma dzsessz-gitáros, Django Reinhardt: Jean-Baptiste Reinhardt, cigány nevén Django, rövid életének 43 éve elég volt, hogy neve fogalommá, stílusa műfajteremtővé, kétujjas játéka inspirációvá, zenéje követendő példává váljon.
 • Kusturica punk operája, A cigányok ideje, mulatságos, irónikus és nagyon szerethető : A Duna Tv nagyon ízlésesen emlékezett meg a Roma Holokauszt áldozatairól. Kitünő választás volt az Emir Kusturica rendezte filmnek, A cigányok idejének, a párizsi Bastille téren levő Operaházban 2007-ben bemutatott, punkoperásított változata.  Sajnálhatja, aki elszalasztotta, mert különleges élmény volt. Az egész előadásnak még tévén keresztül is fantasztikus hangulatot árasztott. A humor, az irón...
 • Gelem, gelem, a Romahimnusz: Gelem, Gelem a Romahimnusz nagyon sok néven ismert. "Gyelem, Gyelem", "Dzelem, Dzelem","Dželem, Dželem","Djelem, Djelem", "Ђелем, Ђелем", "Ѓелем, Ѓелем","Џелем, Џелем", "Джелем, джелем" (cirill), "Opré Roma" and "Romale Shavale". 1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni r...
 • Miért vált kultikussá az Ederlezi?: Mert gyönyörű, mert szomorú, mert az újrakezdést szimbolizálja ...
 • FILMAJÁNLÓ - Mocsok és bölcsesség avagy Madonna szobrot állított a cigány punknak: Nem egészen szobrot, hanem filmet készített azaz a szokásos Madonnás módon minden apró részlethez köze volt. Írta, rendezte, producerkedte. Igaz nem most, hanem 2008-ban, de a tévé jóvoltából végre láthattuk. A Mocsok és bölcsesség főszereplője az az Eugene Hütz, aki a cigány punkot (egyes minősítések szerint lakodalmas rockot) játszó Gogol Bordellot jegyzi és az a vágya, hogy világhíres legyen va...

Roma származású művészek

A cigányzene jövője

1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni roma népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években. Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a roma himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus "indulójának", dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.   A folklorizálódott dalnak számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik.