“Szép este volt, muzsika, harmónia, szeretet és béke. Egy olyan nagy közös, családias falusi esemény kerekedett, amelyen gazdagok és szegények, cigányok és magyarok, felnőttek és gyerekek egyaránt részt vettek, kortól, vallástól és foglalkozástól függetlenül” – mondta a szerdai rendezvényt tető alá hozó Gryllus Dániel csütörtökön.

Mint felidézte, a Heves megyei Gyöngyöspatán húsvétkor történt események után írt egy levelet Borik Ildikónak, a gyöngyöspatai általános iskola énektanárának, hogy szervezzenek egy koncertet.

“Nagyon sokat játszottunk Gyöngyöspatán az elmúlt tizenöt évben, hol a Kalákával, hol a tagok szólóban, hol Sebestyén Mártával zsoltárokat, hol Halmos Bélával a Pál apostol-műsort adtuk elő. Különleges kapcsolatok alakultak ki a helyiekkel, számunkra egy kis oázis volt a község, ezért is rökönyödtünk meg, amikor áprilisban a televízióban láttuk a romák és magyarok között kirobbant feszültséget. Úgy gondoltam, valamit tennem kell” – mutatott rá Gryllus Dániel.

Kiemelte: tapasztalatai szerint a helyiek azt érzik, hogy vannak politikai erők, amelyeknek érdekében áll a feszültség gerjesztése, a helyi lakosság pedig áprilisban nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Szerdán Gyöngyöspatán a Péter-Pál napi szentmisét követően megtelt a templom előtti tér. Előbb az Anti és barátai nevű helyi dobos csoport játszott, majd a község jegyzője megnyitotta a rendezvényt. Ezután a szintén gyöngyöspatai Farkas család tagjaiból álló zenekar adott elő magyarnótákat és cigányzenét hegedűn, brácsán és nagybőgőn. A Kaláka ezután játszott mintegy 25 percet, végül egy kunmadarasi cigány együttes, a Show Prala lépett fel. “A közönségben mintegy felerészben voltak cigányok és magyarok, a fellépők ingyen játszottak” – mondta Gryllus Dániel. Mint megjegyezte, a koncert utáni borozgatás során többek is megjegyezték, hogy az esemény apropóján olyan emberek beszélgettek egymással, akik bár egy településen élnek, még nem volt alkalmuk erre.

A Kaláka együttes vezetője kiemelte, hogy a koncert megszervezését Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára is üdvözölte, és örömét fejte ki a kezdeményezés kapcsán.

“Ha egy kicsit is tudtunk valamit tenni a jó viszony helyreállítása, a békés egymás mellett élés érdekében, akkor már megérte összehozni a koncertet” – fogalmazott Gryllus Dániel.

Forrás: Ma.hu, MTI

Blaha Lujza szavai a cigányzenészekhez

„Ti, akik annyi mosolyt varázsoltatok az ajkakra, annyi könnyet fakasztottatok a szemekben;

Ti, akik zokogó hegedűiteket annyi századokon át hűségesen megosztottátok a nemzet minden bújával és minden gyönyörűségével, dicsőségével,

Ti méltán megérdemlitek, hogy írásban és képben megörökítsenek benneteket, és kedveseinek legszebb emlékei között őrizzen meg a magyar.”

1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni roma népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években. Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a roma himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus "indulójának", dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.   A folklorizálódott dalnak számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik.

Kultikusságok

 • Cigányzene Kölnben: Cigányzene Kölnben, Németországban
 • Húzd rá cigány ! kotta: Húzd rá cigány ! kotta 60 magyar nóta hegedűre és zongorára, Editio Musica Budapest ár 400 Ft  
 • Fogó pozíciók – Roby Lakatos és a hegedű: Forrás: Magyar Nemzet, szerző Varga Attila Nem a hagyományos cigányprímási pályát választotta Roby Lakatos. A Yehudi Menuhin által felfedezett hegedűvirtuóz önálló stílust teremtve járja a világ legnagyobb koncerttermeit. A cigányzene királyának választották, szabadidejében nagy kedvvel dobol. – Kétéves korában fogott először hegedűt, s hatévesen már Dankó Pista hangszerén játszo...
 • Cigány festészet, Magyarország 1969-2009 című kiállítás: kiállítás a cigány festészetről
 • Felavatták a Muzsikus cigányok parkját a Józsefvárosban: A Rajkó Zenekar és a Józsefvárosi Cigányzenekar játszik a Muzsikus cigányok parkjának avatásán, a Józsefvárosban 2013. október 26-án. A Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-i ülésén döntött a VIII. kerületi Baross utca és a Szigony utca találkozásánál lévő, addig névtelen közterület elnevezéséről, valamint az emlékhely kialakításáról. MTI Fotó: Illyés Tibor...
 • A cigánytánc Tiszán innen és a Boszporuszon túl: Miért más a cigánytánc Indiában, Spanyolországban, Egyiptomban és Magyarországon? Bár a romák története írásos dokumentumok hiányában elsősorban dalaikban, táncaikban, történeteikben érhető tetten, de a válasz kikövetkeztethető az utóbbi évtizedek cigány kultúrát megcélzó néprajzi kutatásaiból.
 • A két ujjal játszó, műfajteremtő roma dzsessz-gitáros, Django Reinhardt: Jean-Baptiste Reinhardt, cigány nevén Django, rövid életének 43 éve elég volt, hogy neve fogalommá, stílusa műfajteremtővé, kétujjas játéka inspirációvá, zenéje követendő példává váljon.
 • Kusturica punk operája, A cigányok ideje, mulatságos, irónikus és nagyon szerethető : A Duna Tv nagyon ízlésesen emlékezett meg a Roma Holokauszt áldozatairól. Kitünő választás volt az Emir Kusturica rendezte filmnek, A cigányok idejének, a párizsi Bastille téren levő Operaházban 2007-ben bemutatott, punkoperásított változata.  Sajnálhatja, aki elszalasztotta, mert különleges élmény volt. Az egész előadásnak még tévén keresztül is fantasztikus hangulatot árasztott. A humor, az irón...
 • Gelem, gelem, a Romahimnusz: Gelem, Gelem a Romahimnusz nagyon sok néven ismert. "Gyelem, Gyelem", "Dzelem, Dzelem","Dželem, Dželem","Djelem, Djelem", "Ђелем, Ђелем", "Ѓелем, Ѓелем","Џелем, Џелем", "Джелем, джелем" (cirill), "Opré Roma" and "Romale Shavale". 1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni r...
 • Miért vált kultikussá az Ederlezi?: Mert gyönyörű, mert szomorú, mert az újrakezdést szimbolizálja ...
 • FILMAJÁNLÓ - Mocsok és bölcsesség avagy Madonna szobrot állított a cigány punknak: Nem egészen szobrot, hanem filmet készített azaz a szokásos Madonnás módon minden apró részlethez köze volt. Írta, rendezte, producerkedte. Igaz nem most, hanem 2008-ban, de a tévé jóvoltából végre láthattuk. A Mocsok és bölcsesség főszereplője az az Eugene Hütz, aki a cigány punkot (egyes minősítések szerint lakodalmas rockot) játszó Gogol Bordellot jegyzi és az a vágya, hogy világhíres legyen va...

Roma származású művészek

A cigányzene jövője