A Balassi Intézetben lesz az otthona az újonnan alakult Rajkó Nemzeti Zenekarnak, amelyet a próbajáték után 19 muzsikus alkot. A Design Terminál Nonprofit Kft. keretében működő muzsikus társulat vezetője Sket István táncművész lett, a produkciós vezető-koreográfus Barna István táncpedagógus, a zenekar művészeti vezetője pedig Sárközi Ferenc zongoraművész.

A Desig Terminálhoz tartozó jelenlegi teljes létszám a háttérben dolgozókkal együtt 28 fő, a Rajkó Nemzeti Zenekar (RNZ) a Balassi Intézetben kapott helyet, ahol egy tágas színházterem is van, így a társulat kitűnő körülmények közé kerül – hangsúlyozta a bemutatkozó sajtótájékoztatón Sket István táncművész, hozzátéve: ő is a Rajkó együttesben nevelkedett.
Englert Róbert, a Design Terminál igazgatója rámutatott: “Úgy gondoltuk, hogy az 1952-ben alapított, hatvan éve állami keretek között működött Rajkó együttes nemzeti érték. Mivel a jövője veszélybe került, egy új, hosszú távon biztonságos modellt állítunk fel.”
Bemutatta a Desig Terminál által kinevezett új zenekari vezetőket: Sket István táncművészt, a produkciós vezető-koreográfust, Barna István táncpedagógust és a zenekar művészeti vezetőjét, Sárközi Ferenc zongoraművészt.
Sket István elmondta, hogy 28-30 év az új zenekar átlag életkora, a legfiatalabb szerződtetett zenész 19 éves. A muzsikusok mellett karmester, három fős műszaki személyzet, szervező, pénzügyes tartozik a társulatba. A próbajátékra első körben a Rajkó Zenekar tagjait hívták meg.
Barna István az MTI kérdésére részletezte: sajnos csak öt eddigi rajkós vállalta a próbajátékot, közülük egy zenész nem felelt meg a követelményeknek. A második körben szakközépiskolások és zeneakadémisták számára hirdettek próbajátékot. Azt, hogy kiket vesznek fel, Sárközi Ferenc, Rossa László zeneszerző és Szecsődy Ferenc hegedűművész döntötte el.
Sárközi Ferenc emlékeztetett arra, hogy ő dolgozta ki a Rajkó-iskola képzési programját, bár ő 8 éve nincs a Rottenbiller utcai házban, reméli, hogy a tanítás ennek megfelelő színvonalon folyik ma is.
Rajkó Nemzeti Zenekarba felvett muzsikusok 180-190 ezer forintos fizetést kapnak. Sket István szerint minden évben lesz próbajáték, hogy az elvárt magas színvonalat megőrizzék. Egyébként a RNZ várhatóan májusban lép közönség elé, addig tanulják-frissítik a repertoárt. Táncosok szerződtetésére egyelőre nincs forrás, de később szeretnének táncos programokat is adni.
Englert Róbert a Rajkó Zenekarról szólva elmondta: a muzsikusok tavalyról elmaradt béreit kifizették. A névhasználat – Rajkó Zenekar, illetve Rajkó Nemzeti Zenekar – kérdésében a Design Terminál nyitott az egyeztetésre. A Rottenbiller utcai épület helyzetét is vizsgálni fogják.
Az MTI kérdésére Gerendási István, a Rajkó Zenekar igazgatója elmondta, attól tart, hogy a névhasználat kérdésben a per nem kerülhető el.

Sárközi Ferenc, a Rajkó Nemzeti Zenekar művészeti vezetője beszél az együttes megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón, a budapesti Design Terminálban. Mellette ül Barna István produkciós vezető (k) és Sket István igazgató.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Tagged with →  

Blaha Lujza szavai a cigányzenészekhez

„Ti, akik annyi mosolyt varázsoltatok az ajkakra, annyi könnyet fakasztottatok a szemekben;

Ti, akik zokogó hegedűiteket annyi századokon át hűségesen megosztottátok a nemzet minden bújával és minden gyönyörűségével, dicsőségével,

Ti méltán megérdemlitek, hogy írásban és képben megörökítsenek benneteket, és kedveseinek legszebb emlékei között őrizzen meg a magyar.”

1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni roma népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években. Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a roma himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus "indulójának", dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.   A folklorizálódott dalnak számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik.

Kultikusságok

 • Cigányzene Kölnben: Cigányzene Kölnben, Németországban
 • Húzd rá cigány ! kotta: Húzd rá cigány ! kotta 60 magyar nóta hegedűre és zongorára, Editio Musica Budapest ár 400 Ft  
 • Fogó pozíciók – Roby Lakatos és a hegedű: Forrás: Magyar Nemzet, szerző Varga Attila Nem a hagyományos cigányprímási pályát választotta Roby Lakatos. A Yehudi Menuhin által felfedezett hegedűvirtuóz önálló stílust teremtve járja a világ legnagyobb koncerttermeit. A cigányzene királyának választották, szabadidejében nagy kedvvel dobol. – Kétéves korában fogott először hegedűt, s hatévesen már Dankó Pista hangszerén játszo...
 • Cigány festészet, Magyarország 1969-2009 című kiállítás: kiállítás a cigány festészetről
 • Felavatták a Muzsikus cigányok parkját a Józsefvárosban: A Rajkó Zenekar és a Józsefvárosi Cigányzenekar játszik a Muzsikus cigányok parkjának avatásán, a Józsefvárosban 2013. október 26-án. A Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-i ülésén döntött a VIII. kerületi Baross utca és a Szigony utca találkozásánál lévő, addig névtelen közterület elnevezéséről, valamint az emlékhely kialakításáról. MTI Fotó: Illyés Tibor...
 • A cigánytánc Tiszán innen és a Boszporuszon túl: Miért más a cigánytánc Indiában, Spanyolországban, Egyiptomban és Magyarországon? Bár a romák története írásos dokumentumok hiányában elsősorban dalaikban, táncaikban, történeteikben érhető tetten, de a válasz kikövetkeztethető az utóbbi évtizedek cigány kultúrát megcélzó néprajzi kutatásaiból.
 • A két ujjal játszó, műfajteremtő roma dzsessz-gitáros, Django Reinhardt: Jean-Baptiste Reinhardt, cigány nevén Django, rövid életének 43 éve elég volt, hogy neve fogalommá, stílusa műfajteremtővé, kétujjas játéka inspirációvá, zenéje követendő példává váljon.
 • Kusturica punk operája, A cigányok ideje, mulatságos, irónikus és nagyon szerethető : A Duna Tv nagyon ízlésesen emlékezett meg a Roma Holokauszt áldozatairól. Kitünő választás volt az Emir Kusturica rendezte filmnek, A cigányok idejének, a párizsi Bastille téren levő Operaházban 2007-ben bemutatott, punkoperásított változata.  Sajnálhatja, aki elszalasztotta, mert különleges élmény volt. Az egész előadásnak még tévén keresztül is fantasztikus hangulatot árasztott. A humor, az irón...
 • Gelem, gelem, a Romahimnusz: Gelem, Gelem a Romahimnusz nagyon sok néven ismert. "Gyelem, Gyelem", "Dzelem, Dzelem","Dželem, Dželem","Djelem, Djelem", "Ђелем, Ђелем", "Ѓелем, Ѓелем","Џелем, Џелем", "Джелем, джелем" (cirill), "Opré Roma" and "Romale Shavale". 1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni r...
 • Miért vált kultikussá az Ederlezi?: Mert gyönyörű, mert szomorú, mert az újrakezdést szimbolizálja ...
 • FILMAJÁNLÓ - Mocsok és bölcsesség avagy Madonna szobrot állított a cigány punknak: Nem egészen szobrot, hanem filmet készített azaz a szokásos Madonnás módon minden apró részlethez köze volt. Írta, rendezte, producerkedte. Igaz nem most, hanem 2008-ban, de a tévé jóvoltából végre láthattuk. A Mocsok és bölcsesség főszereplője az az Eugene Hütz, aki a cigány punkot (egyes minősítések szerint lakodalmas rockot) játszó Gogol Bordellot jegyzi és az a vágya, hogy világhíres legyen va...

Roma származású művészek

A cigányzene jövője