Az idén 60 éves Rajkó Zenekar történetét bemutató fotókiállítás nyílt szerda délelőtt az együttes Rottenbiller utcai székházában.

Az érdeklődőt a két alapító, a legendás muzsikus Farkas Gyula és Szigeti Pál igazgató portréja fogadja. “A Rajkó Zenekar létrehozása az ő páratlan kultúrtörténeti tettük volt. Az ország minden részéből összegyűjtötték a tehetséges cigány gyermekeket, hogy tanítsák és neveljék őket” – hangsúlyozta megnyitójában Gerendási István jelenlegi igazgató.
Kiemelte, hogy a Rajkó sosem volt átjáró ház, hatvan esztendős története alatt ő csak a negyedik igazgató, de azok a gyerekek is, akik az együttesben váltak felnőtté, eltöltöttek itt 10-12 dolgos évet. Húsz évvel ezelőtt pedig létrehozták a saját iskolájukat, amely OKJ-s oklevelet ad a fiatal zenészeknek.
A hagyományok és az értékek számítottak mindig ebben az együttesben. Meggyőződésük, hogy szükség van olyan szigetekre ebben az országban, amelyeken őrzik a hagyományt és az értékrendet. “Amikor irigykedve néztek ránk, mert másokhoz képest sokat utaztunk a nagyvilágban, akkor is legfeljebb a szerény megélhetést nyújtotta a Rajkó” – hangoztatta. Emlékeztetett arra, hogy azokban az időkben a tánckar szinte elválaszthatatlan volt a zenekartól, a produkciók csaknem 70 százalékát együtt mutatták be, ezt is dokumentálják a fotók.
A nézőnek nem kell tudnia arról, milyen anyagi nehézségekkel küzdenek néhány éve. A díjmentesen látogatható kiállítást már 2010-ben eltervezték, de csak most, az év vége felé tudták megvalósítani, a Rajkó Oktatási és Kulturális Alapítvány vezetőjének, Suki Évának áldozatos munkájával – fűzte hozzá.
“Az anyagot akár duplájára is bővíthetnénk, annyian ajánlottak képeket, amióta megtudták, hogy mire készülök” – mondta az MTI-nek Suki Éva, akit Farkas Ottó és ifjú Suki András segített az összeállításban. A megnyitón többen ott voltak az első zenekar tagjai közül, például az első “gyermek prímás”, Jónás Mátyás.
Nyerges Erika pedagógus kitalálta és megsütötte a Rajkó-tortát, amely a Rigó Jancsi, a 19. századi híres prímás nevét viselő csokoládés sütemény óta az első ilyen “témájú” édesség. Szándéka szerint a barna tészta közé sütött cigánymeggy-, mandula- és tejszínkrém piros-fehér-zöld színe utal a Rajkó Zenekar magyar voltára, a tetején a piros cukor zsinórminta pedig a fellépő ruhájuk díszítését idézi.
Gerendás István elmondta azt is, hogy benyújtottak egy pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz, mert szeretnék könyvben is összefoglalni, bemutatni a hatvan év történetét.

Tagged with →  

Blaha Lujza szavai a cigányzenészekhez

„Ti, akik annyi mosolyt varázsoltatok az ajkakra, annyi könnyet fakasztottatok a szemekben;

Ti, akik zokogó hegedűiteket annyi századokon át hűségesen megosztottátok a nemzet minden bújával és minden gyönyörűségével, dicsőségével,

Ti méltán megérdemlitek, hogy írásban és képben megörökítsenek benneteket, és kedveseinek legszebb emlékei között őrizzen meg a magyar.”

1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni roma népdal, mely feldolgozva, mint népies műdal is több formában élt már az 1930-as években. Ezek alapján komponálta meg a jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino a roma himnusz ma ismert formáját a világkongresszus tiszteletére. Ő eredetileg a kongresszus "indulójának", dalának szánta, azonban a küldöttek a nemzetközi cigányság himnuszának kiáltották ki.   A folklorizálódott dalnak számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik.

Kultikusságok

 • Cigányzene Kölnben: Cigányzene Kölnben, Németországban
 • Húzd rá cigány ! kotta: Húzd rá cigány ! kotta 60 magyar nóta hegedűre és zongorára, Editio Musica Budapest ár 400 Ft  
 • Fogó pozíciók – Roby Lakatos és a hegedű: Forrás: Magyar Nemzet, szerző Varga Attila Nem a hagyományos cigányprímási pályát választotta Roby Lakatos. A Yehudi Menuhin által felfedezett hegedűvirtuóz önálló stílust teremtve járja a világ legnagyobb koncerttermeit. A cigányzene királyának választották, szabadidejében nagy kedvvel dobol. – Kétéves korában fogott először hegedűt, s hatévesen már Dankó Pista hangszerén játszo...
 • Cigány festészet, Magyarország 1969-2009 című kiállítás: kiállítás a cigány festészetről
 • Felavatták a Muzsikus cigányok parkját a Józsefvárosban: A Rajkó Zenekar és a Józsefvárosi Cigányzenekar játszik a Muzsikus cigányok parkjának avatásán, a Józsefvárosban 2013. október 26-án. A Fővárosi Közgyűlés 2013. május 29-i ülésén döntött a VIII. kerületi Baross utca és a Szigony utca találkozásánál lévő, addig névtelen közterület elnevezéséről, valamint az emlékhely kialakításáról. MTI Fotó: Illyés Tibor...
 • A cigánytánc Tiszán innen és a Boszporuszon túl: Miért más a cigánytánc Indiában, Spanyolországban, Egyiptomban és Magyarországon? Bár a romák története írásos dokumentumok hiányában elsősorban dalaikban, táncaikban, történeteikben érhető tetten, de a válasz kikövetkeztethető az utóbbi évtizedek cigány kultúrát megcélzó néprajzi kutatásaiból.
 • A két ujjal játszó, műfajteremtő roma dzsessz-gitáros, Django Reinhardt: Jean-Baptiste Reinhardt, cigány nevén Django, rövid életének 43 éve elég volt, hogy neve fogalommá, stílusa műfajteremtővé, kétujjas játéka inspirációvá, zenéje követendő példává váljon.
 • Kusturica punk operája, A cigányok ideje, mulatságos, irónikus és nagyon szerethető : A Duna Tv nagyon ízlésesen emlékezett meg a Roma Holokauszt áldozatairól. Kitünő választás volt az Emir Kusturica rendezte filmnek, A cigányok idejének, a párizsi Bastille téren levő Operaházban 2007-ben bemutatott, punkoperásított változata.  Sajnálhatja, aki elszalasztotta, mert különleges élmény volt. Az egész előadásnak még tévén keresztül is fantasztikus hangulatot árasztott. A humor, az irón...
 • Gelem, gelem, a Romahimnusz: Gelem, Gelem a Romahimnusz nagyon sok néven ismert. "Gyelem, Gyelem", "Dzelem, Dzelem","Dželem, Dželem","Djelem, Djelem", "Ђелем, Ђелем", "Ѓелем, Ѓелем","Џелем, Џелем", "Джелем, джелем" (cirill), "Opré Roma" and "Romale Shavale". 1971-ben, Londonban tartott első Roma Világkongresszuson fogadták el a Gelem, gelem kezdetű Romahimnuszt. Ennek eredetije egy több változatban élő balkáni r...
 • Miért vált kultikussá az Ederlezi?: Mert gyönyörű, mert szomorú, mert az újrakezdést szimbolizálja ...
 • FILMAJÁNLÓ - Mocsok és bölcsesség avagy Madonna szobrot állított a cigány punknak: Nem egészen szobrot, hanem filmet készített azaz a szokásos Madonnás módon minden apró részlethez köze volt. Írta, rendezte, producerkedte. Igaz nem most, hanem 2008-ban, de a tévé jóvoltából végre láthattuk. A Mocsok és bölcsesség főszereplője az az Eugene Hütz, aki a cigány punkot (egyes minősítések szerint lakodalmas rockot) játszó Gogol Bordellot jegyzi és az a vágya, hogy világhíres legyen va...

Roma származású művészek

A cigányzene jövője